Bedrijfsprofiel


Het bedrijf Karma bv is een familiebedrijf. De zaakvoerder, Koen Van der Cruyssen, studeerde af in 1988, als industrieel ingenieur tuinbouw en was sindsdien constant actief in de kamerplantensector. In 1995 richtte hij VDC Interieurbeplanting op: een zaak, gespecialiseerd in het installeren en verzorgen van kamerplanten en plantenbakken. Begin 2003 werd omgeschakeld naar een vennootschap (eenmans-bvba). In 2021 werd een naamswijziging doorgevoerd: voortaan heet het bedrijf Karma bv. Op heden lopen er op 70 plaatsen onderhouds- of huurcontracten.


Het concept familiebedrijf wordt bewust in stand gehouden. Familiebedrijven hebben een belangrijk voordeel tegenover grote onderhoudsfirma’s. De werkprestaties (de onderhoudsbeurten) kunnen bij een familiebedrijf merkelijk goedkoper. Grotere onderhoudsbedrijven hebben extra onkosten zoals opleiding, planning, vakantieregeling, personeelsbeleid, en vooral loonlasten. Dergelijke firma’s zijn genoodzaakt om uit te gaan van een onwaarschijnlijk hoog uurloon bij het berekenen van het onderhoudstarief. Bij een familiebedrijf vallen deze onkosten binnen de perken. Bij een aantal onderhoudsovereenkomsten werd vernomen dat het tarief op één derde ligt van het tarief dat grote onderhoudsfirma’s aanrekenen…

Karma bv is vooral actief in de westelijke helft van Vlaanderen, meer bepaald alles wat ten westen ligt van de as Antwerpen-Brussel. De meeste klanten bevinden zich in de provincie West-Vlaanderen en in de ruime regio rond Gent. Er lopen onderhoudscontracten met enkele van de grootste bedrijven uit West-Vlaanderen, zoals Alpro te Wevelgem, CNH (New Holland) te Zedelgem en het provinciehuis Boeverbos te Brugge.